úterý 29. září 2015

Tak uzavíráme venkovní sezónu: včera poslední grilování, spálili jsme zbytek dřeva, upekli poslední klobásy, a naposledy poseděli. Trochu jsme sice u toho vymrzli, ale snad se to obejde bez následků....

Připravujem se na to, že snad práce s úrodou končí. Ještě sklízím rajčata a doufám, že postupně dojdou doma na táckách. Letos se jich urodilo docela dost, akorát nestihly dozrát. Tak už 2 dny jen sklízím a rozmisťuju různě po domě. Máme jich snad 30 kg, všichni jsou už přejezení a to jsem ještě nestihla sklidit ta divoká. (na fotce níže jsou 3 rostlinky:-))
Nedávno jsem hledala recept na domácí kečup a pobavilo mě množství: 10 kg rajčat.... jsem si říkala, kdo by obětoval 10 kg domácích rajčat? Už to chápu.....

Taky máme dýně, v domě, spoustu. Letos jsem totiž sadila šíleným způsobem. Zasadila jsem 2 druhy: klasickou dýni a "sweat meat". Pak přišly slepice a všechno rozhrabaly a vyzobaly. Tak jsem zasadila další várku, jenže jsem  mezi tím nějak pomíchala sáčky se semínky, takže jsem ve výsledku vůbec netušila, co mi vyroste. A ona mi vyrostla ta emerická a taky mi vyrostl patizon a taky špagetová dýně. Což nechápu, jelikož jsem sadila jen tu dýni.

Loni jsem si takhle zasadila řepu. Teda, něco jsem si zasadila, pak jsem přemýšlela, co jsem si to zasadila, pak přijela švagrová a usoudila, že to bude řepa. Super, řepu jsem chtěla, jenže pak jsem doma našla sáček se semínky řepy. Jejda, asi jsem si koupila omylem 2 balení. No a pak mi z toho vyrostl mangold. Řekla bych, koza zahradníkem.

Taky jsem letos celé léto plela z jednoho záhonu takový obrovský plevel. A ten plevel mi celou dobu něco připomínal. No a na konci léta jsem si vzpomněla, že jsou to vlastně topinambury, co jsem tam loni nechala, protože jich bylo málo na jídlo, s tím, že letos se rozmnoží. No, tak to tak moc nevyšlo, ale třeba to vyjde příští rok.

A taky jsme jsme sklidili 150 kg brambor. Tím se nechci chlubit, ale spíš jen zmínit to, že sadit brambory do sena je fakt super věc, původně jsme zasadili 30 kg a celou dobu se nestarali a pak jen sklidili. Pokud někdo nevíte, co se senem, nebo posečenou trávou, mohu jen doporučit.

4 komentáře:

  1. Dobrý den a blahopřeju,

    já jsem po první úrodě skoro brečela, teď už máme pěknou zem a už počítám s překvapením.
    Doporučuji ještě pěstovat česnek, zvlášť když máte vlastní hnojení. Jak se, prosím, pěstují ty brambory v seně? Ty se mi tedy podařilo jenom zasadit a nebylo z nich vůbec nic, máme zem, že by se z ní nechaly krájet cihly, tak okopaniny nemají moc velkou šanci.

    Děkuju i za všechny existenciální příspěvky a přeji hezký podzim- Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.potravinovezahrady.cz/permakulturni-zahrada-12-drobnych-zkusenosti-a-napadu/
      mě nadchlo a manžela tak trochu přesvědčilo video na konci článku. My to děláme tak, že na hlínu průběžně sypeme i posečenou trávu, pak dáme seno, na to brambory a na to velkou vrstvu sena. Deštěm to postupně slehne, tak ať jsou brambory stále přikryté. A pokud vám tam neroste extra velký plevel, tak do sklizně nemusíte nic řešit. My jsme akorát chvilku potom, co vylezla trochu nať a bylo vidět kde brambory jsou, vytrhali šťov, co se nám rozrůstá úspěšně po pozemku.

      Vymazat
  2. my sadili brambory do sena i do hliny a ze sena teda nic nebylo :( tak to jsem rada, ze tu ctu, ze nejsme uplni blazni a nekomu to funguje

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju a na jaře zkusím- Jiřina

    OdpovědětVymazat