pondělí 4. dubna 2016

Tak to má Gulášek za sebou.
Včera jsme spáchali naši první zabíjačku.












Nemáme kapacitu poskytnout praseti péči, kterou by potřeboval, tak jsme se rozhodli to ukončit. Nebudu se moc rozepisovat, jak to probíhalo, nemám náladu na komentáře o tom, jak týráme zvířata. Já jsem ten samotný akt obrečela a M. večer taky prohlásil, že zabíjení je hnusné. Dělali jsme to sami úplně všechno od začátku do konce a podle tchýně, která má už několik takových akcí už za sebou, to bylo na jedničku.
Ale píšu o tom proto, že jestli někdo uvažuje, že si pořídí prase, tak tenhle druh je dokonalý. Po půl roce měl 100 kg a sádla mám vyškvařeného min 15 velkých sklenic. A maso? Dokonalejší jsem nejedla a to jsme zatím jen upekli žebra.
Původně jsme uvažovali, že s tím pár let počkáme, než přizpůsobíme výběhy, aby mohl pobejt dýl, ale ta půlroční verze úplně stačí a navíc se domlouváme s tchýní, že to nějak dáme dohromady u ní na zahradě. Prostě to stojí za to.
Jedinou zabíjačkovou "specialitu" jsme udělali prdelanku a to jen kvůli M., který to miluje a vařila jsem to bez jediného ochutnání, protože pohled na tu čerstvou krev, co se tam lije, mi nedělal vůbec dobře. Ale asi je to maso tak dokonalé, že i polívka byla podle M. dokonalá.

4 komentáře:

  1. Týrání zvířat si představuji úplně jinak (například, když to prasátku bude mořit hladem nebo ho bít). Jsem z vesnice, takže to mám od malička zažité, ale je to něco jiného to dělat sám.
    Možná vám to příjde smutné, protože bylo první, ale s dalšími už to bude snad jednodušší :-)
    Skoro vám to masíčko a sádlíčko závidím. Já si ho můžu tak koupit v obchodě a radši ani nepřemýšlím, odkud přišlo.
    A z novějšího příspěvku můžu jen říct, že ty vaše ovečky jsou super. Myslela jsem si, že ty zahrádky jsou vhodné pro ty, kdo má zvířátka, aby všechno nesežrala :-) Haha!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, původně jsem si myslela, že to bude obrana proti slimákům, že neumí lézt po dřevě (jsem to někde četla v tej brožuře... :-) ale loni na jaře jsem zjistila, že si dokonce ty slizké mrchy nakladly vajíčka přímo do záhonků. Jinak je mám hlavně proto, že je vespod pod hlínou kompost.

      Vymazat
  2. Milá Gabrielo,
    narazila jsem náhodou na Váš web a už dlouho jsem se tak od srdce nahlas nezasmála! Fandím vašemu snažení a tleskám vtipu a lehkosti, s jakou popisujete jistě ne vždy radostné dění Vašeho života. Děkuji, že jste mi udělala hezký den!
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je krásná pochvala při neděli. mockrát děkuji.

      Vymazat