neděle 3. října 2010

Včera jsme zažila super terapii. Po celém dnu u Jankovy postele, kdy mu nakonec večer trochu špatně bylo, jsem šla na ubytovnu totálně vyčerpaná. Navíc nejbližší východ z nemocnice byl už zavřený, takže bloudit labyrintem motole mi taky dalo docela zabrat. Hned ale u dveří pokoje si mě odchytila spolubydlící, kterou jsem zatím moc ani neviděla, protože jsme se na tom pokoji doslova míjely. Zatáhla mě do kuchyňky, kde mi nalili s ostatníma mamkama víno a rozebíraly jsme naše onkologicky nemocné děti. Je to nový svět. Když jsme s Jankem zavřeni na pokoji a on skoro nikam nechodí, jediný, s kým jsem mluvila je doktorka a sestřičky. Maminky mají na tohle období jiný pohled, pro mě dost uklidňující. Řešila jsem to, že vlastně v době, kdy se nám Janek odpoutává a hledá si svoje místo na zemi, dostal se opět do situace, kdy je na mě totálně závislý. Vozím ho na záchod, píšu kolik toho vypil a vyčůral, hlídám aby jedl a jestli ho něco nebolí...... Jsou tady maminky, které takhle fungují s daleko staršími dětmi a s mnohem horšími diagnózami. Nastínily mi i praktickou stránku období mezi jednotlivými chemoterapiemi. Co se bude dít a co se taky vůbec nemusí dít.

Taky jsem si uvědomila, že bych měla psát i ty vtipné okamžiky našich putování po nemocnicích.

Došlo mi, že tahle situace bude tragická jen natolik, nakolik ji uděláme tragickou my. Jsme nemocní, vážně a dlouhodobě, ale kvůli tomu se nesmíme hroutit, ale spíš se snažit z toho vytřískat maximum.  Paniku, jakou jsem zažila na začátku já, zažila každá z matek. Ale šok pominul a my jedeme dál.

3 komentáře:

  1. moc hezky napsáno gabi, taky to pro nás s Markem nebylo lehké, když jsme se dozvěděli Matějovou diagnózu, ale jdeme dál, vstáváme do každého dne s nadějí že Boží ruka nás doprovází...Přejeme pokoj a sílu pro další dny..máme vás rádi Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Gabi, dnes jsem přišla na shromko zrovna v okamžiku, kdy se celé shromáždění modlilo za Janka - přestože jsem v tom okamžiku byla ještě roztěkaná a s různýma myšlenkama, natolik mě zasáhla atmosféra a jasná Boží přítomnost, že nebylo pochyb, že Bůh je v tom všem s vámi. Moc mě to potěšilo a povzbudilo. (Mimochodem jsem pak odpo zjistila, že jsem nebyla jediná, kdo dnes při modlitbách za Janka vnímal silnou Boží přítomnost, např. Jiřinka říkala, že to byla nejsilnější modlitba za Janka, jakou dosud zažila). Snad to povzbudí i vás. Jsem moc ráda, že první kolo chemoterapie proběhlo relativně dobře. Díky za dobré zprávy, papa.s.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj jsem moc ráda, že to dobře probíhá. Slyšela jsem, že pak budete už jezdit do Brna, tak to mám dobrou zprávu. Podle posledních testů (sestavovali sami doktoři) je v Brně nejlepší nemocnice právě na léčbu rakoviny. Kdyby jsi cokoliv potřebovala, jsem tady.... Aya

    OdpovědětVymazat